در دهههای گذشته مفاهیمی چون دموکراسی و حقوق بشر در کانون توجه عمومی قرار داشت. اکنون باید مفهوم توسعه که فقر یکی از اصلیترین ابعاد آن است را به این مفاهیم افزود و حتی در صدور این مفاهیم قرار داد. امروزه جوامع مختلف بیش از هر زمان دیگری به هم پیوند خوردهاند. این جوامع با تهدیدهایی مواجه هستند که اتخاذ یک استراتژی فراگیر با کمک همه بازیگران بینالمللی را میطلبد. فقر به عنوان یک تهدید اقتصادی و اجتماعی در زمره این تهدیدات است.
فقر چالش عصر ما است به گونهای که تقریبا نیمی از مردم جهان از آن رنج میبرند. فقر به طور مستقیم و غیر مستقیم امنیت بینالمللی را تهدید میکند. بنابراین باید ضمن بررسی مفهوم آن، به مسئله پیشگیری و مقابله با آن نیز پرداخته شود.
فقرپدیده ای است چند بعدی و به تبع آن به طرق مختلف بر زندگی مردم تاثیر می گذاردو فقرا مستعد بالاترین درجه آسیب پذیری درعرصه های فقدان سلامتی،آشفتگی اقتصادی وبیماریهای طبیعی می باشد.فقر به رشد انسانی لطمه وارد می سازد،توسعه انسانی را محدود می کند و مانع سرمایه گذاری انسانی مورد نیازجهت دستیابی به رفاه خانواده میگردد.علاوه بر این صدمات ناشی ازفقر در مقایسه با افراد و امکانات درگیر،طولانیتر و گسترده تر است.
این مطلب پیش درآمدی است بر مباحث آینده انشاءالله در مباحث آینده بیشتر به موضوع فقر و فقرا پرداخته خواهد شد
براساس این مطالعه که به تفکیک وضعیت خط فقر در هریک از استانها انجام شده، خانوارهای 5 نفره شهری در استان سیستان و بلوچستان برای تأمین حداقل نیازهای زندگی در سال 83 نیازمند 171 هزار و 856 تومان هستند که این استان در میان استانهای کشور پایینترین میزان درآمد مورد نیاز برای تأمین حداقل نیازهای خانوار در ماه را به خود اختصاص میدهد.
به ترتیب این خط فقر برای استان کردستان، 216 هزار تومان، فارس 244 هزار و 584تومان و اصفهان 283 هزار و 611 تومان تعیین شده است.
خانوارهای 5 نفره استان تهران نیز، حداقل نیازمند 394 هزار و 943 تومان یعنی حدود400 هزار تومان درآمد در ماه برای خروج از فقر مطلق هستند.
بررسی سیاستهای رفاهی در ایران نشان میدهد تدوین چارچوب نظری برای سیاستهای فقرزدایی در ایران ضروری است.
اکنون که در آستانه ورود به سال 1387 می باشیم و همچنین با افزایش نرخ تورم در این سه سال اخیر ایا باز هم با اعداد و ارقام فوق می توان حداقل نیاز های خانوار را برطرف نمود و آیا نیاز به برنامه های فقر زدایی تشدید نشده است؟